Hoe goed onderhoud jij jouw eigen denkwereld?
Ouders, mondhygiënisten en tandartsen leren ons van jongs af aan om elke ochtend en avond de tanden te poetsen. Evenveel aandacht gaat naar genoeg bewegen, gezonde voeding en goede nachtrust. Stuk voor stuk belangrijk voor een gebalanceerd leven. Datzelfde zou moeten gelden voor alle gedachten die de hele dag door langskomen en ons brein vervuild achter laten. Waarom leert niemand ons van jongs af aan over het onderhouden van de geest – ons meest fundamentele gereedschap?
Als de geest niet soepel werkt, dan werkt niets soepel. Zo simpel is het. Hoe weet je dan wanneer jouw ‘denken’ niet goed functioneert? Dan gaat er intern een alarm af. Inderdaad, stress. Zodra je spanning of stress ervaart, gaan je gedachten niet optimaal om met de realiteit van dat moment. Je bent dan in strijd met wat er gebeurt en gaat ervan uit dat de situatie, zoals die op dat moment is, niet zo had moeten zijn.
“Jullie moeten beter luisteren” “Dit had mij niet moeten overkomen”
60.000 gedachten
Dagelijks heb je een eindeloze reeks aan gedachten, ongeveer 60.000. En ook nu terwijl je dit artikel leest, verrijzen ze uit het niets. Een deel daarvan zijn stressvolle gedachten, die vergelijkbaar zijn met de bacteriën die je gebit aantasten als je niet regelmatig de tanden poetst. Deze stressvolle gedachten tasten je gevoel aan en sturen jouw gedrag. Neem als voorbeeld de volgende simpele gedachte die voortdurend in verschillende situaties opkomt: “Hij had dat niet moeten doen”. Wat zeg je nou eigenlijk als je zegt en gelooft dat hij dat niet had moeten doen? Ga je er dan vanuit dat het verleden anders moet zijn dan het is en wil je het verleden veranderen? Kansloos.
De conclusie: Je lijdt alleen aan gedachten die je gelooft en die in strijd zijn met de realiteit – in strijd met dat wat daadwerkelijk gebeurd. Je hebt dan dus last van een zelf gecreëerd verhaal, oftewel jouw perceptie van de realiteit. En dus niet van de realiteit zelf! Want zou je zo’n gedachte niet geloven, dan kan deze jouw geest niks doen. Met een heldere geest besef je dat de realiteit is zoals die is en dat je dit het best kunt omarmen. Je kunt de situaties zien zonder die weerstand en verwarring van een innerlijke strijd.
Kan het ook anders?
Natuurlijk kun je jezelf voornemen positiever te gaan denken, maar ervaring leert dat dit werkt tot op zekere hoogte. Het bevrijdt ons niet permanent van stressvolle gedachten. Vroeger of later komen ze weer terug. Dan de hoofdvraag: Is het mogelijk te leren dat ‘dat wat daadwerkelijk is’ zonder stress en spanning te aanschouwen? Ja, dat kan! En daar ligt ook het moment waarop ruimte ontstaat om te komen tot: “Ok, dit is wat is en hoe ga ik er mee om?” Je blijft niet hangen in de dingen die je niet kunt veranderen en neemt controle over dingen die wel gerealiseerd kunnen worden.
Cirkel van invloed
Als je er echt van bewust wordt dat sommige gedachten niet gerealiseerd kunnen worden, val je van je geloof en ontstaat er opluchting en ontlading in plaats van stress. De geest zal hierdoor helder genoeg worden om vervolgens anders te kunnen kijken. “Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat ligt er binnen mijn cirkel van invloed? Door oefening kunnen overtuigingen worden veranderd. Het effect is een heldere geest, innerlijke rust, nieuwsgierigheid naar de toekomst en nieuwe mogelijkheden.
Heb jij last van spanning of stress? Wil jij leven zonder stress? Informeer gerust naar de mogelijkheden.
Over de auteur
Vincent Moonen is oprichter van Moonen & Partners BV. De afgelopen 20 jaar coachte Vincent honderden bestuurders, ondernemers, directieleden, managers en teamleiders.
“Als coach is het mijn werk je te helpen bewust te worden van je stressvolle gedachten en deze vervolgens te onderzoeken. Tijdens mijn coachingsgesprekken maak ik veel gebruik van The Work van Byron Katie.”